Dr. Öğr. Gör. Esra Çetiner Tural

Öğr. Gör. Esra Çetiner

Esra ÇETİNER TURAL

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ, DOKTOR

Müzik eğitimine 1999'da Gazi Üniversitesi Müzik Bölümünde başladı.

2004-2006 yılları arasında Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuvarında “19 yüzyıl Alman Liedleri” konusunda müzikoloji ve Devlet Opera ve Balesi solist sanatçısı Eralp Kıyıcı ile opera-şan master programlarında eğitimini sürdürdü.

2006-2008 yıllarında Avusturya Vorarlberger Landes konservatorium'da eğitim alarak Dora Doceva ile özellikle Mozart icrası üzerine şan, Viyana St. Stephans Dom-kilisesi genel müzik direktörü Markus Landerer ile Barok müzik yorumu, Lied bestecisi ve piyanist Hans-Udo Kreuels ile Lied ve Modern müzik yorumu çalıştı.

Şefliğini Markus Landerer’in yaptığı Haydn “Stabat Mater” oratoryosunda soprano solo partisini seslendirdiği konser Orf Radio tarafından Avusturya’da canlı olarak yayınlanmış ve Cd kaydı yapılmıştır.

2008 yılında Avusturya Feldkirch festivalinde tanınmış Fransız rejisör Philippe Arlaud'un sahneye koyduğu Mozart Cosi Fan Tutte operasında Fiordiligi rolüyle debüsünü gerçekleştirdi.

2009 yılında Hans Gabor Belvedere yarışmasının Türkiye elemelerinde başarılı bulunarak Viyana'da Türkiyeyi temsil etmiştir.

11.Siemens Opera yarışmasında 2.lik ödülü alan Esra Çetiner, Mozarteum Salzburg yaz akademisinde Patricia Wise, Edith Wiens, Edda Moser, Rudolf Piernay ve Giovanni Ceto'nun masterclaslarına katılmıştır.

2010 yılında düzenlenen VI. Leyla Gencer şan yarışmasında da finalde yer alan 7 adaydan biri olmuştur. Pek çok başrol seslendirmiş, Türkiye'de ve yurtdışında konser ve resitaller vermiştir.

2009 yılından bu yana Devlet Opera ve Balesi'nde solist sanatçı olarak sanat hayatına devam etmekte olan Çetiner, Doktora çalışmasını Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Şan-Opera anasanat dalında tamamlamıştır.