Öğr. Gör. Abdullah Alper KURBANİ

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ

www.websayfam.com

+90 312 486 0386

Tahran’da doğdu. Küçük yaşta ailesi ile birlikte ana yurdu Azerbaycan Bakü’ye giden KURBANİ, müziğe çok erken yaşlarda başladı. Dededen gelen tar sanatını devam ettiren KURBANİ, ilk önce yedi yıllık müzik okulunu, sonra da Azerbaycan’ın ünlü bestekarı Asef Zeynallı Müzik Teknik Okulu’nu sınavla kazandı ve 1975 yılında mezun oldu. Aynı yıl Üzeyir Hacıbeyli Azerbaycan Devlet Konservatuarı sınavını kazandı. Konservatuarda, dünyaca ünlü tarzen Prof. Ramiz GÜLİYEV’ den tar icra sanatının inceliklerini, Kamil AHMEDOV’ dan da mugam sanatının nazariyat ve icrasının öğrendi. Ünlü bestekar Prof. Süleyman ELESGEROV’ dan da şeflik dersleri alan KURBANİ, 1980 yılında konservatuarın şeflik, icracı solist (tar) ve hocalık bölümlerinden mezun oldu. Bu yıllar içerisinde Azerbaycan radyo ve televizyonunun “Halk Çalgı Aletleri Orkestrası’nda 1.tar sanatçısı olarak görev yaptı. Daha sonra Azerbaycan’ın ünlü ses sanatçısı Prof. İslam RIZAYEV ile birlikte, ilk defa “Enstrümantal Ansambl’ını kurdu ve bu orkestranın uzun süre başında bulundu. Bu orkestra ile birçok ünlü sanatçıya eşlik etti. Kaset, plak, radyo ve televizyon çalışmaları yaptı.

1985 yılında “Tarin Nevası” adlı kasetini dinleyicilerin beğenisine sundu. Azerbaycan tarında ve makamlarında ilk defa “Komalı Ses Sistemi”ni kullandı. İran’da yaşadığı dönemde İran radyo ve televizyonunda bestelediği “ Bahar ve Şenlik Reksi ” adlı eser, “En İyi Azerbaycan Enstrümantal Eseri” olarak seçildi. 2016 yılında, Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu ile 9 eserden oluşan “Azerbaycan Enstrumantal Müziği” CD’si nin Yönetmenliğini yapmış ve Tar sololarını kendisi icra etmiştir.

Ayrıca Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakanlığı tarafından 2016 yılında “Türk Dünyası Kültür Hizmet Ödülü”ne layık görülmüştür. Birçok sözlü ve enstrümantal eser besteleyen KURBANİ, 1988 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet Türk Dünyası Halk Müziği Korosu’nda Saz Sanatçısı ve Şef Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

Sanatçı, 2015 yılından 22.12.2019 tarihine kadar Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu’nda Sanat Yönetmeni olarak görevini ifa ederek, bu toplulukla dünyanın birçok ülkesinde birbirinden başarılı konserler vermiştir. Resmi olarak sanat hayatını ise Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu’nda sonlandırmıştır.