Dr. Öğr. Üyesi Özay ÖNAL

DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ
MÜZİK BİLİMLERİ VE TEKNOLOJİLERİ FAKÜLTESİ | DEKAN YARDIMCISI
ÇALGI TEKNOLOJİLERİ BÖLÜM BAŞKANI | ÇALGI TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ

Özay Önal 1970 yılında Ankara’da doğdu. Bağlama ile ilgilenmeye ilkokulu bitirdiği yıl başladı. Müziğe olan ilgisi Orta Doğu Teknik Üniversitesindeki öğrenciliğinde ivmelendi. ODTÜ bünyesindeki Türk Halk Bilimi topluluğuna katıldı. İhsan Öztürk ve Coşkun Güla, Okan Murat Öztürk gibi hocaların derslerine devam etti. 1990 yılında, Okan Murat Öztürk’ün kurduğu Bengi Bağlama Üçlüsü’ne katıldı ve Üçlü bünyesinde günümüze değin pek çok yurt içi ve yurt dışı konser ve TV programına iştirak etti.

Aynı dönemde bağlama yapımına ilgi duymaya başladı. Mehmet Yüksel, Zekeriya Taşdemir, Musa Yenilmez gibi ustalarla çalıştı. 2000’lerin başından itibaren bağlamanın yapısı ve özellikleri üzerine yazılar yazmaya başladı. 2005 yılında, bu içeriğe sahip www.sazadair.com internet sitesini kurdu. 2005 yılında kendi atölyesinin açtı. Bağlama yapımında geleneksel Ankara ekolünü devam ettirmeye çalışan Önal, 2009 yılında gerçekleştirilen “Hattuşa” adlı Avrupa Birliği projesine hem müzisyen hem de çalgı yapımcı olarak katılmış ve ilk defa iki adet Hitit Lutu replikasını proje kapsamında yapmıştır.

Önal, 2018 yılında Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesinde, Dr. Öğr. Üyesi olarak çalışmaya başladı. Halen bu görevi sürdürmektedir.