HZ. MEVLANA’NIN VUSLATA ERİŞİNİN 747. YILDÖNÜMÜ ANMA KONSERİ

Mevlâna Celâlledîn-i Rûmi, yaşamı sırasında ve ölümünden sonra pek çok kişi ve topluluğu etkilemiş büyük bir mütefekkir ve mutasavvıftır. Gerek İslâm coğrafyasında, gerekse dünyanın diğer yerlerinde O’nun kadar ilgiye, saygı ve sevgiye mazhar olan çok az kişi vardır. Allah aşkının, Peygamber sevgisinin, insana saygı ve hoşgörünün timsâli; birlik ve beraberliğimizin sembolü olan Mevlâna, ölüm gününü “ Hakk’a vuslat” yani “Yaradan’a kavuşma” (Düğün Günü-Gecesi) saymıştır, “Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan” der. Ölüm Mevlâna için kişinin aslına dönüşü yani Allah’a dönüşüdür.

Her yıl düzenli olarak yapılan anma törenlerinde; Mevlâna’nın vuslata erişi yıldönümü hatırlanmakta ve kutlanmaktadır. Bu yıl Hz. Mevlâna’nın vuslata erişinin 747. Yıldönümü münasebetiyle, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi olarak bir anma konseri gerçekleştirilmiş; Hânende Prof. Dr. Serda Türkel Oter, Sazendeler; Doç Dr. Emrah Hatipoğlu (Ney), Dr. Öğr. Üy. Tolga Oter (Ud), Dr. Öğr. Üy. Kibele Kıvılcım Çiftçi (Kanun), Öğr. Gör. Burak Çakır (Ritm), Ankara Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Ritm Sanatçısı Merve Mavituna konser icrâsında yer almışlardır. Konserde; İsmail Dede Efendi’nin Hüzzâm Mevlevî Âyini’nin I. ve III. Selamları, güftesi Yunus Emre’ye ait olan Hüseynî İlâhi, Bestesi Hâfız Post’a ait olan Gülizar İlâhi, Bestesi yine Hâfız Post’a ait Nevâ İlâhi, Güftesi Niyâzi Mısrî’ye ait Uşşâk İlâhi, Güftesi Yunus Emre’ye ait Uşşâk İlâhi, Bestesi Ahmet Hatipoğlu’na ait olan Uşşâk Esmâ Zikri ve Nevâ Son Peşrev icrâ edilmiştir.

FOTOĞRAF GALERİSİ
image-01