I. Uluslararası
Bilim, Sanat ve Toplumda
Âşıklık Geleneği Sempozyumu

“Âşık Veysel”

21-23 Mart 2024

I. Uluslararası
Bilim, Sanat ve Toplumda Âşıklık Geleneği Sempozyumu
“Âşık Veysel”

Çağrı Metni

Türk dilinin ortaya çıkışıyla yaşıt olan Türk sözlü sanatları, bulunduğu tüm coğrafyalarda dönemin, mekânın, çevrenin, insanın; görülen- görülmeyen, insan muhayyilesini zengin kılan tüm öğelerin atalardan devralınarak torunlara aktarılmasını sağlayan yegâne araçlardan biri, hatta en önemlisidir. Dünyayı, manzum sanatların en ulusu olan şiirle görmek, toplumun diliyle konuşmaktır. Türk sözlü sanatları içerisinde yetişen her bir sanatçı, bu tarihi dili ait olduğu dönemde sanatla bezeyen eşsiz bir toplum mimarıdır. Adını yazılı kaynaklardan öğrendiğimiz ilk Türk şairi Aprınçur Tigin’den tasavvufun en arı duru şairi Yunus Emre’ye; bozkır hayatının ve göçebeliğin mitik dünyasını boy boylayıp soy soylayarak bizlere aktaran Dedem Korkut’tan Türkiye Türkçesi’nin yetiştirdiği en büyük âşıklarından biri olan Âşık Veysel’e Türk dilinin söz ustaları, yaşadıkları dönemlerde Türk halkının ulu bilgeleri, yarenleri-yoldaşları olmuşlardır.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 2023 yılını, vefatının 50. sene-i devriyesi onuruna “Âşık Veysel Yılı” ilan etmesi ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bu çerçevede düzenlenecek etkinlikleri himayelerine alması dolayısıyla Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi olarak Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye Beyazay Derneğiyle işbirliği içerisinde “I. Uluslararası Bilim, Sanat ve Toplumda Âşıklık Sempozyumu Âşık Veysel” başlıklı bir sempozyum düzenlemekteyiz. Sempozyum, Üniversitemiz, Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye Beyazay Derneği’nin bilimsel ve toplumsal vizyonları doğrultusunda toplumsal birlik ve beraberliğe katkıda bulunmak, insanın anlam dünyasını sanatla buluşturmak, bilimsel araştırmalar ışığında âşıklık çalışmalarına katkıda bulunmak, sanatın birleştiriciliğini engellilik kavramı üzerinden ele alarak engellilik algısının dönüştürülmesine yardımcı olmak ve Âşık Veysel’in sanat anlayışını “maya” olarak kullanan, sanatın tüm alanlarındaki sanatçılara ve üretimlerine dikkat çekmek amaçlarını taşımaktadır.

Siz değerli araştırmacıları, Âşık Veysel’in,

“Vatan bizim ülke bizim el bizim
Emin ol ki her çalışan kol bizim
Ayyıldızlı bayrak bizim mal bizim
Söyle Veysel öğünerek överek…”

 

şiiriyle sempozyumumuza davet ediyor; bu anlamlı etkinlikte sizleri aramızda görmekten onur duyacağımızı belirtmek istiyoruz.

 

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye Beyazay Derneği Adına

Sempozyum Düzenleme Kurulu