Cin Ali’nin Ablası, Cin Ali Altı Nokta’da Projesini Anlattı

Üniversitemiz Engelsiz Ankara MGÜ Öğrenci Birimi ve Engelsiz Kütüphane Topluluğu tarafından Başka Sanat Etkinlikleri kapsamında “Cin Ali’nin Ablası Anlatıyor & Cin Ali Altı Nokta’da” başlıklı söyleşi ve atölye çalışması gerçekleşti. Etkinlikte göremeyen vatandaşların okuma yazma öğrenimleri konu edildi.

Cin Ali Müzesi Kurucusu Nevin Apaydın’ın konuşmacı olarak katıldığı söyleşide Türkiye’de görmeyen vatandaşların eğitim tarihi, günümüzdeki durum ve eğitimde yaşanan zorluklar konuşuldu. Cin Ali Müzesi ve Vakfının tarihi, yaşadığı deneyimler, öğrenilen bilgilerin de konuşulduğu söyleşide aynı zamanda Braille alfabesinin göremeyen vatandaşlar için öneminden de bahsedildi.

Birçok kuşağa oyunla okumayı öğreten Cin Ali Hikâyeleri Serisi, göremeyen vatandaşlar için uyarlandı.

Mimar ve Cin Ali Müzesi kurucularından Nevin Apaydın, babası öğretmen Rasim Kaygusuz’un yarattığı, birçok kuşağa okumayı öğreten “Cin Ali”nin kültürünü yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla kurdukları Cin Ali Müzesi’ni anlatarak, “Cin Ali Altı Nokta’da” projesi ile Cin Ali’yi göremeyen vatandaşlarla tanıştırdıklarını, Cin Ali Hikâyeleri serisini Braille alfabesi ile yayımladıklarını söyledi. Apaydın ayrıca, Cin Ali Müzesinin Braille içerikleri, körler için dokunulabilir alanların çokluğu ve rehber desteği ile erişilebilir bir müze olduğunu ifade etti.

Göremeyen vatandaşların müzik ve nota eğitiminden de bahsedilen etkinlik Müze Sorumlusu Selma Dölek ve Müze Eğitimcisi Özgür Kızılkaya’nın atölye çalışması ile devam etti. Atölyede Braille Türkçe harfler ve semboller gösterilerek, Braille metin okuma ve yazma çalışması gerçekleştirildi.

Fotoğraf Galerisi