1992 Aralık’ta Türkiye Moldova arasındaki ikili anlaşma gereği, Türkiye’ye burslu olarak Lisans programını okumak için geldi. TÖMER’de bir yıl Türkçe eğitimi aldıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon bölümüne girdi. 1993-1997 yıllar arasında Lisans eğitimini Prof. Muammer Sun’la kompozisyon, orkestrasyon, armoni, kontrpuan, solfej vb., Prof. İlhan Baran’la 20.yy armonileri, caz armonisi, Prof. Ertuğrul Bayraktarkatal’la Divan müziği, Doç. Dr. Erdal Tuğcular’la halk müziği ve Doç. Banu Perk’le piyano çalıştı. Mezun olduktan sonra, aynı yıl içinde Prof. Muammer Sun’la Kompozisyon bölümünde Yüksek Lisans eğitimine başladı ve Haziran 2000’de bu programı tamamladı.
22 Mayıs 2001 yılında, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na solfej, armoni, form bilgisi alanlarında uzman yabancı öğretim görevlisi olarak atandı. 2004 yılında, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde, Güzel Ganatlar Eğitimi Bilim Dalı Doktora Progamı’na girdi ve Ekim 2009’da, Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan ve Yrd. Doç. Dr. Nedim Yıldız danışmanlığında tezini savunarak bu programdan mezun oldu.
2012 yılından itibaren aynı okulda Kompozisyon (Bestecilik) Anasanat Dalı’nda kompozisyon, enstrümantasyon, orkestrasyon, armoni, kontrpuan, form bilgisi, solfej, teori ve diğer mesleki derslere girmeye devam etmiştir.
Çelak, Türk Vatandaşlığı başvurusu sonucunda 2012 yılında bu hakkı kazanmış ve 2015 yılında, Türk vatandaşı olarak aynı okulda Yardımcı Doçent kadrosuna atanmıştır.
Çelak, 2010 yılında BESOM (Besteciler Orkestra Şefleri ve Müzikologlar Birliği) ve Ankara Kızılay Rotary Kulübü tarafından birlikte düzenlenen, Cumhuriyetimize Armağan Piyano Yapıtları Ulusal Beste Yarışması’nda, katıldığı üç eserle İkincilik, Mansiyon ve BESOM Özel Ödülü’nü kazandı.
2011 yılında yine BESOM ve Ankara Kızılay Rotary Kulübü tarafından birlikte düzenlenen Cumhuriyetimize Armağan Keman – Piyano Yapıtları Ulusal Beste Yarışması’nda “Çarpışan Parçacıklar” adlı eseriyle üçüncülük ödülünü kazandı.
2013 yılında, SCAMV tarafından Kuruluşunun 40. Yıl ve Uluslararası Müzik Festivalinin 30. Yıl dönemi nedeniyle düzenlenen Senfonik Eser Ulusal Beste Yarışmasında “Gagauz Süiti” adlı eseriyle ödüle laik görülmüştür. 26 Ekim 2016’da da, H.Ü. Ankara Devlet Konservatuvarı Akademik Senfoni Orkestrası tarafından, şef Sunay Muratov yönetiminde dünya prömiyeri gerçekleştirilmiştir.
2016 yılında, İKSEV tarafından düzenlenen, ses ve senfoni orkestrası için Dr. Nejat F. 9. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışmasında, üç soprano için bestelediği “Şarkı Söylerken Yaşarım” adlı eseriyle ödül kazanmıştır.
Karma koro için “Ballad” adlı eseri, bir Gagauz halk türküsü üzerine bestelenmiş ve şef Göknur Yıldız yönetiminde Bursa Nilüfer çoksesli korosu tarafından, yurt içi ve yurt dışında koro festivallerinde ve koro yarışmalarında (İspanya 2014, Almanya 2015) Mix kategoride seslendirilmiş ve yorumu ile birinci ödüllere laik görülmüştür.
Bestecinin, Soprano ve Piyano için bestelediği “Aşk Şarkıları” (11 eser), 14 Şubat 2017’de TRT Ankara Radyosu’nda yayınlandı ve dünya prömiyeri gerçekleştirildi.
Çelak’ın, Benyamin Sönmez anısına, dört cello için bestelediği “Cadriac Standstill” adlı eseri, aralık 2019’da CSO Cello Dörtlüsü tarafından, Ankara – Erimtan Müzesi’nde dünya prömiyeri gerçekleştirilmiştir.
Bestecinin, “İzlenimler” adlı piyano albümü 2011 Ekim’de SUN yayınevi tarafından basılmış ve yayınlanmıştır.
Bestecinin, “Akordeon Metodu” adlı kitabı 2017’de (2. Baskı 2020) SUN yayınevi tarafından basılmış ve yayınlanmıştır.
Besteci Kasım 2020’de, “İlhan Baran’ın Piyano Yapıtlarının Taşıdığı Müzikal Değerler” adlı Y. Lisans Tezi, Duvar Yayınevinden kitap olarak yayınlanmıştır.
Çelak, Mayıs 2020’de kompozisyon dalında Doçent ünvanını kazanmış ve Mart 2021 yılında da, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne Doç. Dr. kadrosuna atanmıştır.
* Asıl soyadı Çolak’tır. Soyadının yanlış yazımından dolayı, kimlik ve diğer belgelerde Çelak/Celac olarak görülmektedir.