Üniversitemizin 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı BE Prof. Dr. Sayın Derya Örs’ün teşrifleriyle gerçekleştirildi.
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Balo Salonu’nda gerçekleştirilen törene, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı BE Prof. Dr. Derya Örs, KKTC Ankara Büyükelçiliği Eğitim Ve Kültür Ataşesi Ahmet Arslan, Türkiye Curling Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Kenan Şebin, Danıştay 6. Dairesi Başkanı Emin Sınmaz, Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Özden, Rektör Yardımcılarımız, üniversite yöneticilerimiz, Dekanlarımız ile akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz katıldı.
Üniversitemiz 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimiz anısına bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Klasik Türk Müziği Topluluğu ve Dr. Öğr. Üyesi Eren Can Yıldız yönetimindeki Türk Dünyası Müzikleri Topluluğu bir müzik dinletisi sundu. Üniversitemizin tanıtım filminin gösteriminin ardından üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Sayın Erhan Özden açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Açılış konuşmasında, üniversitemizin açıldığı günden itibaren sürekli büyüyerek bir gelişim gösterdiğinden bahsetti. Bu gelişimin nicel olduğu kadar nitelik bakımından da dikkate değer bir noktada olduğunu ifade eden Özden, sözlerine şöyle devam etti:
“Bünyesinde 4 fakülte, bir enstitü, 1 Meslek yüksek okulu, 6 araştırma merkezi, 7 koordinatörlük bulunan üniversitemiz 1.330 öğrenci, 136 akademisyen ve 230 idari personel ile tematik bir alanda yakalanması kolay olmayan bir hedefe doğru emin adımlarla ilerlemektedir. Son 2 yıl içerisinde akademik ve idari personel sayısında yüzde 30’luk bir artış geçekleşmiştir. Profesör sayısı 9’dan 22’ye, doçent sayısı 16’dan 28’e, Doktor öğretim üyesi 30’dan 33’e ve Öğretim görevlisi sayımız 28’den 41’e yükselmiştir. Bunun yanı sıra 450 olan öğrenci sayımız 1.330’lara çıkmıştır.”
“Üniversitemiz, Başta Özel Gereksinimli Bireyler Olmak Üzere Tüm Dezavantajlı Bireyleri Kapsayan ve Kucaklayan Bir Anlayışla Çalışmalarını Sürdürmektedir.”
Rektör Prof. Dr. Erhan Özden, özel gereksinimli bireylerin eğitim ve sanat yaşantılarını desteklemek amacıyla Engelsiz Müzik Festivali ve A Ball for All gibi büyük projelerin yanı sıra çeşitli konser ve bilimsel faaliyetlerle alandaki çalışmalara hız kesmeden devam edildiğini belirtti. Ayrıca Beyazay Derneği ile iş birliği içinde Âşık Veysel’in vefatının 50. Yılına ithafen değerli halk ozanının 50 eserinin Braille notasyonundan oluşan bir türkü kitabının yayımlandığı müjesini verdi. Özden, “Devletimizden aldığımız güç ve ilhamla bu ve benzeri çalışmalarımıza devam ederek engellerin ortadan kalkması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.
“Öğrencilerimizi ve Akademisyenlerimizi Uluslararası Arenada Daha Güçlü Bir Şekilde Temsil Etmeyi Hedefliyoruz.”
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin Erasmus programlarıyla aktif iş birliklerinden de bahseden Özden konuşmasına, üniversitemizin Türk Üniversiteleri Birliği’ne üyeliğinin önemine dikkat çekerek devam etti.
TÜRKSOY girişimi ile kurulan Türk Dünyası Sanat Üniversiteleri Birliği’nin kurucu üyesi ve dönem başkanı olan Prof. Dr. Erhan Özden, “Türk dünyasındaki kardeş üniversitelerle sanat aracılığıyla köprüler kuracağız. Bu programla öğrencilerimizi ve akademisyenlerimizi uluslararası arenada daha güçlü bir şekilde temsil etmeyi hedefliyoruz.” dedi. Türk Dünyası Sanat Üniversiteleri Birliği’nin Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’dan 6 üniversitenin üyeliği ile faaliyet gösterdiğini belirterek birliğe yeni üyelerin eklenmesiyle bu iş birliğinin daha da büyüyüp güçleneceğini vurguladı.
Üniversitemiz yerleşkesinde yer alan Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı KYK Kız Öğrenci Yurdu’nun üniversitemizdeki tüm kız öğrencilerimizin hizmetine sunulduğunu, üniversitemiz yerleşkesinde Genç Ofis’in açıldığını ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Projesi’nin üniversitemizde hayata geçirildiğini (ÜNİDES) belirterek açılış konuşmasını tamamladı.
“Sanat, İnsanlığın Evrensel Bir Ürünüdür.”
Rektörümüzün açılış konuşmasının ardından açılış dersine başlayan Prof. Dr. Derya Örs, konuşmasında sanatın toplum üzerindeki derin etkilerine vurgu yaptı. Örs, dersinde sanatın yaratıcı, felsefi, sosyolojik ve estetik yönlerinin tüketim kültürü ile doğrudan ilişkili olduğunu ifade etti. “Sanat, insanlığın evrensel bir ürünüdür; dünya iyiliğin ve güzelliğin olduğu bir yer olmalıdır” diyen Örs, sanatla tanımlanan her yerde sanatçıları ve sanatla uğraşanları desteklemenin insanlığın en büyük amaçları arasında olması gerektiğini belirtti.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı BE Prof. Dr. Örs, ayrıca sanatın insan ruhuna dokunan üstün bir güce sahip olduğunu, kültür ve sanatın bireylerin hayatına sokulmasının daha sağlıklı kuşakların yetişmesine katkıda bulunacağını ifade etti. “Notalar kavga etmez, uyum içinde bir armoni oluştururlar” diyerek sanatın barışçıl ve birleştirici gücüne dikkat çekti.
Açılış dersinin ardından üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erhan ÖZDEN, BE Prof. Dr. Derya Örs’e teşekkürlerini sunarak plaket ve çiçek takdim etti. Ardından akademik ve sanatsal çalışmalarıyla üniversitemize katkı sunan öğretim elemanlarına ve öğrencilerimize teşekkür belgeleri, üniversitemize dereceyle giren öğrencilerimize ise başarı belgeleri takdim edildi.
Törenin sonunda verilen kokteylin ardından, Öğr. Gör. Tufan Şinasi Celayiroğlu ve Öğr. Gör. Gökhan Över yönetimindeki Öğrenci Müzik Toplulukları Konseri ile üniversitemiz 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni sona erdi.