“Estetiğin Ortak Dili: Uluslararası Güzel Sanatlar ve Edebiyat Sempozyumu” Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Estetiğin Ortak Dili: Uluslararası Güzel Sanatlar ve Edebiyat Sempozyumu”, sanat ve edebiyatın ortak estetik değerleri üzerine gerçekleştirilen uluslararası düzeyde önemli bir buluşmaya sahne oldu.
22 Ekim 2025 tarihinde gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmalarını; Doç. Dr. Milad Salmani (MGÜ, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı), Prof. Dr. Münire Kevser Baş (Yükseköğretim Kurulu Üyesi, ASBÜ Rektör Yardımcısı), Prof. Dr. Öztürk Emiroğlu (Ardahan Üniversitesi Rektörü – çevrim içi), Prof. Dr. Asım Vehbi (Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi Rektörü), Dr. habil. Enghy Sándor (Reformed Theological University of Sarospatak Rektörü), Dr. Kornélia Toma (University of Tokaj Rektör Yardımcısı) ve Prof. Dr. Erhan Özden (Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü) yaptı.
Açılış programında, Macar halk müziğinden örneklerin yer aldığı bir dinleti gerçekleştirildi. Macar sanatçılar İstván Ferenc Dr. Bíró (halk kavalı) ve Gábor Dr. Dragony (gardon ve kanun) tarafından sunulan performans, izleyicilere kültürel bir zenginlik sundu.
Sempozyum kapsamında farklı salonlarda düzenlenen oturumlarda, sanat, müzik ve edebiyatın estetik kesişim noktaları ele alındı. Türkiye, Macaristan ve Kuzey Kıbrıs’tan akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen bildirilerde disiplinlerarası yaklaşımlar tartışıldı.
Etkinlik kapsamında ayrıca Yrd. Doç. Dr. Farshad Asgarikia ve Yrd. Doç. Dr. İbrahim Dalkılıç tarafından hazırlanan “Varlığın Yankıları / Echoes of Presence” adlı serginin açılışı da gerçekleştirildi. Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Fuaye Alanı’nda sanatseverlerle buluşan sergi, büyük beğeni topladı.
Sempozyum programı, aynı akşam Ankara Resim ve Heykel Müzesi Türk Ocağı Salonu’nda düzenlenen Türk–Macar Dostluk Konseri ile son buldu.