Üniversitemizde 1. Uluslararası Engelsiz Müzik Festivali Gerçekleşti

Üniversitemiz tarafından British Council “Yaratıcı İş Birlikleri” Hibe programı kapsamında 1. Uluslararası Engelsiz Müzik Festivali düzenlendi. Onur Kurulunda Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Özden, British Council Eğitim ve İngilizce Direktörü Ayşen Güven, Mamak Belediye Başkanı Murat Köse ve Engelli Vakfı Başkanı Abdurrahman Kurtaslan’ın bulunduğu festivalimize, yurt içinden ve yurt dışından 22 engelli müzisyen katıldı.

Farklı disiplinlerden ve farklı ülkelerden engelli müzisyenleri ortak paydada buluşturmanın hedeflendiği festivalimizde birçok eğitim, konferans, koro çalışmaları ve konserler düzenlendi.

Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Özden, sanatın engel tanımadığını ve dünyadan her türlü insanı birleştirdiğini ifade ederek, “Hayata sanatla, müzikle, resimle tutunma gayesi olan engelli gençlerimizi kendi içimizde harmanlama amacıyla böyle bir proje başlattık” şeklinde konuştu.

Festival Düzenleme Kurulu Başkanı Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Zafer Kurtaslan ise böyle bir festivale öncülük yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Rektör Yardımcımız ayrıca Üniversitemizde engellilere yönelik birçok araştırma merkezi, koordinatörlükler ve toplulukların olduğunu vurgulayarak Üniversite olarak engellilerin eğitimine katkı sağlıyor olmanın önemine dikkat çekti.

Müziğin iyileştirici gücüyle engelleri aştılar.

Festivale katılan engelli müzisyenler, Üniversitemizde böyle bir festivalin yapılmasından memnuniyet duyduklarını ve devamının gelmesini dilediklerini ifade ettiler. Özel gereksinimli bireylerin gerekli imkân ve destek sağlandığı koşulda birçok şeyi başarabildiklerini söyleyen engelli müzisyenler, festival sayesinde güzel ortamlara girip, güzel duygular yaşamaktan mutlu olduklarını söylediler.

Musiki Muallim Mektebi ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Tarihi Salonda iki büyük konser gerçekleşti.

İki gün boyunca süren festivalin birinci günü Mamak Belediyesi Musiki Muallim Mektebinde ikinci günü ise CSO ADA Ankara Tarihi Salon’da özel gereksinimli müzisyenler tarafından iki büyük konser düzenlendi. Büyük ozanlarımızdan Âşık Veysel’e atfedilen konserlerde Bach’tan Mozart’a, Beethoven’dan Handel’e klasik müziğin seçkin örneklerinin yanı sıra Âşık Veysel’in “Uzun İnce Bir Yoldayım”, Özdemir Erdoğan’ın “Pervane”, Münir Nurettin Selçuk’un “Kalamış”, Necip Celal Andel’in “Mazi Kalbimde Bir Yaradır” eserleri de seyirciye sunuldu.

Festivalin son günü CSO’da düzenlenen konserde Şef Naci Özgüç yönetiminde Üniversitemiz Oda Orkestrası özel gereksinimli müzisyenlere eşlik etti. Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, ÖSYM Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Aslan Gülcü’nün de katıldığı konserde Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan, Ankara Valisi Sayın Vasip Şahin ve Keçiören Belediye Başkanı Sayın Turgut Altınok telgrafları ile festivalin gerçekleştirilmesinden dolayı memnuniyet duyduklarını ilettiler.

Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Özden ise Engelsiz Müzik Festivalinin ilkini gerçekleştirdiklerini, bundan sonraki yıllarda paydaşlarıyla gençlere daha iyi temas etmeyi dilediklerini belirterek “Özel çocuklar için müzik hayattaki en estetik olgulardan biri. Bu anlamda bu festivalin önemli bir yeri var. Alanında ilk olarak yapılıyor. Dünyanın çeşitli yerlerinden İngiltere’den, Azerbaycan’dan misafirlerimiz var. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen çocuklarımız var. Sanatın, müziğin birleştirici gücünü hissettiriyoruz. Özel gereksinimli çocuklarımızı sanatla bir araya getiriyoruz. Onların gözlerindeki ışıltıyı görmek de aslında bu işin ne kadar önemli olduğunu bize hatırlatıyor.” şeklinde konuştu.

1. Uluslararası Engelsiz Müzik Festivali, CSO ADA Ankara’da düzenlenen konser sonunda Selmi Andak’ın “Hayat Sevince Güzel” eserini festivale katılan tüm özel gereksinimli bireyler ve aileleri ile sahnede birlikte seslendirmesiyle sona erdi.

Fotoğraf Galerisi