Programın açılış konuşmalarını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Özden, Yaklaşık 1000 yıllık Anadolu Coğrafyasındaki serüvenimizde önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilen ve 1000 yıl öncesinden de izlerini günümüze kadar ulaştırmış olan önemli bir günün anması için bir araya gelindiğini belirterek Muharrem ayının Türk İslam Kültüründeki öneminden bahsetti. Anadolu coğrafyasında Yunus Emre, Mevlana, Sarı Saltuk ve Hacı Bektaş-i Veli gibi isimlerin kültürümüzün mayalanmasını sağladığını, bu değerli isimlerin kimliğimizdeki zenginliklerin hem halk kültüründe hem de sanatsal ifade biçimlerinde ortaya çıkmasında ve geçmişten günümüze kadar taşınmasında önemli rol oynadığını ifade etti.
Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Özden’in konuşmasının ardından Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Gökçe, “Muharrem Ayı ve Kerbela Hadisesi” başlıklı konuşma gerçekleştirdi. Sözlükte “haram kılınan, yasaklanan; kutsal olan, saygı duyulan” anlamlarına gelen Muharrem ayının öneminden bahseden Gökçe, sami dinlerde özel bir yere sahip olan aşure gününün faziletinden de söz etti. Tarihte yaşanan Kerbela olayıyla muharrem ayının başka bir anlam kazandığını da ifade eden Emrah Gökçe, “10 Muharrem’de ‘taziye’ adı verilen törenlerin düzenlenmesi, yas merasimlerinde ağıtların söylenmesi ve maktel-i Hüseyin türü eserlerin okunması gelenek halini almıştır” şeklinde konuştu. Kerbela olayının ve Hz. Hüseyin’in yaşadıklarının İslam Edebiyatında başlıca bir tür oluşturduğunu ve özellikle “maktel” veya “maktel-i Hüseyin” denilen mersiye ve okuma parçalarının kaleme alındığını söyleyen Gökçe, Türk Edebiyatından örnekler de verdi.
Üniversitemiz İcra Sanatları Fakültesi öğretim elemanları Prof. Dr. Gökhan Ekim, Öğr. Gör. Birsen Oğuz Erdinç, Öğr. Gör. Salih Gündoğdu ve Arş. Gör. Tolgahan Tiktaş’ın Türk Halk Müziğinde Kerbela Mersiyesi Örnekleri ile devam eden program Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Özden’in Yunus Emre Meydanında akademik ve idari personelimize aşure ikramıyla sona erdi.