Başkentte Ulusal Viyola Günleri Rüzgârı Esti

BAŞKENTTE ULUSAL VİYOLA GÜNLERİ RÜZGÂRI ESTİ

-Turkish Viola Society ve Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği 1. Ulusal Viyola Günleri 05-10 Nisan 2021 tarihleri arasında başarılı bir organizasyonla gerçekleşti.

Turkish Viola Society ve Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği 1. Ulusal Viyola Günleri ile Türkiye’de ilk defa bir enstrüman üzerine bu çapta geniş kapsamlı bir etkinlik haftası gerçekleştirildi. Türkiye ilk defa Turkish Viola Society sayesinde International Viola Society düzeyinde uluslararası bir enstrüman topluluğunda tanınarak temsil edildi.

Etkinliğin mimarı Genel Sanat Yönetmeni Doç Barış Kerem Bahar, etkinlik ile ilgili yaptığı değerlendirmede, her şeyin başlangıcının 2019 yılında Polonya’da gerçekleştirilen 46. Uluslararası Viyola Kongresi olduğunu ifade ederek, Bu kongrede gerçekleştirdiği sunumun ve konserin ardından yoğun bir ilgiyle karşılaştığını Türkiye’yi de dahil etmek için girişimlerde bulunduğunu ve Türkiye bölümünü kurmak üzere başkan olarak görevlendirildiğini söyledi.

“Sadece performansa dayalı değil, eğitime dair de etkinlikler tasarladık.”

Türkiye’ye döndükten sonra International Viola Society yönetmeliğine göre bir ekip oluşturulduğu aktaran Bahar, “International Viola Society’nin 20. Bölümü olarak Türkiye kabul edildi. Önce ülkemizdeki viyolacıları birbirine, sonra Türkiye’yi dünyaya bağlayacak, her yıl Türkiye bölümü olarak Türkiye’de gerçekleştirmeyi düşündüğümüz Ulusal Viyola Günleri’ni tasarlamaya başladık. Ekip arkadaşlarımla titiz bir çalışma sürdürdük. Sadece performansa dayalı değil, aynı zamanda eğitime dair de birçok etkinlik tasarladık. Böylece farklı standartlardan ve eğitimlerden gelen viyolacılar kendilerini geliştirecek bir platform kazanacaklardı.” şeklinde konuştu.

International Viola Society’nin Türkiye bölümü olarak Turkish Viola Society’nin bu yıl 5-10 Nisan 2021 tarihleri arasında Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde düzenlenen 1. Ulusal Viyola Günleri’nde birçok çalıştay, panel, konser gerçekleştirildiğini hatırlatan Bahar sözlerini söyle sürdürdü;

“Bu etkinliklerin gerçekleştirilmesinde yönetim kurulu üyelerimiz Prof. Beste Tıknaz Modiri, Artemis Sis Balkız, Doç. Eren Tunçer, Aslı Beste Benian ve Osman Serdar Hançer büyük özveriyle çalıştı. Prof. Dr. Ahmet Serkan Ece’nin moderatörlüğünde hazırlanan Eğitim Fakülteleri, Güzel Sanatlar Liseleri ve Güzel Sanatlar Fakülteleri’ne dair önemli etkinlikler sunuldu. Prof. Burcu Yazıcı, Prof. Beste Tıknaz Modiri ve Doç. Eren Tuncer viyola performans çalıştayları gerçekleştirdiler. Akşam konserlerimizde Prof. Beste Tınaz Modiri, Artemis Sis Balkız, Prof. Burcu Yazıcı, Doç. Eren Tuncer ve ben yer aldık. Viyola ensemble konserimizde tenor Laçin Modiri solistimiz oldu. Açılış törenimizde genç viyolacılar Zeynep Yiğitoğlu, Ceren Yılmaz, Çağla Ulusev ve Göksu Köksal keyifli bir dinleti sundular. Türkiye’nin alanındaki rakipsiz ismi yay yapımcısı Ufuk Güler bizimle beraber olarak etkinlik haftamıza değer kattı. Prof. Betil Başeğmezler, Prof. Bige Bediz Kınıklı ve Feza Gökmen gibi değerli hocalarımızla aynı sahnede olmak bile onur vericiydi. Gülşah Haspolat’ın pilates ile ilgili sunumu sayesinde müzisyen olarak vücut sağlığımız hakkında farkındalığımız arttı. Kendi jenerasyonlarının önemli piyanistlerinden Doç. Tayfun İlhan, Doç. Can Okan ve çellist Doğuş Ergin konserlerimizde bizlerle olarak etkinliklerimize değer kattı. Doç. Dr. Abdurrahman Tarikçi, Araş. Gör. Serkan Çolak ve Araş. Gör. D. Eren Karacan’ın özel çalışmasıyla konserlerimiz dünya standartlarında kaydedildi. Elif Özüdoğru tüm konserlerin özenli bir şekilde video kayıtlarının yapılmasını sağladı. Prof. Dr. Evren Bilgenoğlu, Prof. Dr. Zeki Nacakçı, Doç. Eren Tunçer, Doç. Dr. Gökhan Özdemir, Doç. Dr. Yakup Alper Varış, Dr. Hasan Hakan Okay, Dr. Öğr. Üy. Ender Can Dönmez, Dr. Öğr. Üy. Ozan Belge, Öğr. Gör. Dr. Çağlar Baykal, Araş. Gör. Seda Eden Ünlü, Deya Yazıcı gibi birçok eğitmen ve sanatçı sunumlarıyla bu haftanın önemli birer parçası oldular. İrem Sude Yılmaz, Gülce Yılmaz ve Sabina Akhundova başarıyla etkinlik haftamızın koordinasyonunu gerçekleştirdiler. Etkinliklerimize Türkiye’nin dört bir yanından öğrenciler pandemi önlemleri alınarak katıldılar. Kendilerine ne kadar teşekkür etsem azdır.”

“Etkinlik ülke tanıtımına da önemli katkılar sağladı”

Etkinliğin 18.04.2021 tarihinde özel bir yayınla International Viola Society kanalından sunulduğunu hatırlatan Bahar, etkinlik ile Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin tanıtımının yapılmakla beraber projenin ülke tanıtımına da önemli katkılar sağladığını belirtti.

1968 yılında kurulan ve tüm dünyadaki viyolacıları birbirine bağlayan International Viola Society’nin bir parçası olmanın Türkiye için gurur verici olduğunu belirten Bahar sözlerini, “Bundan sonra gerçekleştireceğimiz etkinlikler ve ortak çalışmalar için çok heyecanlıyız. Bize her zaman destek veren Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi rektörümüz Prof. Erol Parlak’a ve üniversitemiz üst yönetimine, daire başkanlıklarımıza, her zaman yanımızda olan değerli hocamız Prof. Dr. Cihat Aşkın’a, International Viola Society başkanımız Jutta Puchhammer-Sédillot’a, Turkish Viola Society’nin yönetim kurulu üyelerine ve Türkiye 1. Ulusal Viyola Günleri’nin tüm katılımcılarına sonsuz teşekkürler. Bu harika başlangıcın ardından önümüzdeki yıllarda hep beraber harika etkinlikler gerçekleştireceğimizi ve mutluluğumuzu müziği paylaşarak çoğaltacağımıza inanıyorum” ifadeleri ile tamamladı.

Fotoğraf Galerisi