I. Uluslararası Bilim, Sanat ve Toplumda Âşıklık Geleneği “Âşık Veysel” Sempozyumu Gerçekleşti

Üniversitemiz ve Türkiye Beyazay Derneği Tarafından Düzenlenen İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünce Desteklenen Veysel’in Yolu Projesi Kapsamında I. Uluslararası Bilim, Sanat ve Toplumda Âşıklık Geleneği
"Âşık Veysel" Sempozyumu Gerçekleşti

Unesco tarafından Âşık Veysel Yılı ilan edilmesi ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın bu kapsamda gerçekleşecek etkinleri himayeleri altına alması vesilesiyle Üniversitemizde Âşık Veysel’e ithaf edilen I. Uluslararası Bilim, Sanat ve Toplumda Âşıklık Geleneği başlıklı bir sempozyum düzenlendi.

21- 23 Mart 2024 tarihlerinde Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Türkiye Beyazay Derneği önderliğinde İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünce  desteklenen Veysel’in Yolu Projesi etkinlikleri kapsamında 3’ü panel olmak üzere 33 oturumdan oluşan sempozyum gerçekleştirildi. Sempozyumların yüz yüze oturumlarına 130, çevrim içi oturumlarına 17 katıldı. Özbekistan, Azerbaycan ve Kazakistan başta olmak üzere yurt dışından 23 akademisyenin katıldığı sempozyumun; edebiyat paneli, müzik paneli ve davetli konuşmacılardan oluşan panellerinde alanın duayen isimleri yer aldı.

Bilimsel etkinliklerin yanı sıra konserler, sergiler ve video klip gösterimlerinin de gerçekleştiği sempozyumun açılış programına; Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetler Genel Müdürü Elmas Esra Ceceli, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof.Dr. Osman Mert, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Metin Orbay, Yunus Emre Ensitüsü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Abdullah Kutalmış Yalçın, Türkiye Beyazay Derneği Temsilcisi Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Engelli Vakfı Başkanı Abdurrahman Kurtaslan, Gölbaşı Belediye Başkan Yardımcısı Murat Ilıkan, Etimesgut Belediye Başkan Yardımcısı Hamit Yavuz, Özbekistan Devlet Kültür ve Sanat Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Eldor Shermanov, Kırgız Devlet Kültür ve Sanat Üniversitesi Rektörü Doç. Dr. Tumonbaı Koldoshov, Azerbaycan Devlet Medeniyet ve İncesanat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Nızamı Asadov’un yanı sıra akademisyenler, âşıklar ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmaları Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zafer Kurtaslan, Türkiye Beyazay Derneği temsilcisi Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Âşık Veysel’in torunu Gündüz Şatıroğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, UNESCO temsilcisi Prof. Dr. Öcal Oğuz, Prof. Dr. Umay Günay tarafından gerçekleşti.  

Öğrencilerimiz ve öğretim elemanlarımız tarafından hazırlanan “Veysel için Çal” klibinin gösteriminin ardından Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Aşıklık Geleneği Topluluğu, aşıklar atışması gerçekleştirdi. Dinletide ayrıca İranlı küçük Âşık Reza Jahani de seslendirdiği Veysel’ in eserleriyle büyük beğeni topladı.

Etkinlikler kapsamında Ressam Funda İyce Tuncel tarafından düzenlenen “Renklerin İçindeki Işık Âşık Veysel Portreleri Resim Sergisi” ve Öğr. Gör. Mehmet Akif Ağtaş tarafından “Âşık Veysel Eserleri Yapay Zekâ Destekli Engelsiz Sergi (Görsel-Dokunsal Betimleme)” isimli sergi düzenlendi.

Resim Sergilerinin yanı sıra üç gün boyunca gerçekleşen etkinliklerimizde birinci gün; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Rahmi Göktaş, Türkiye Beyazay Derneği temsilcisi Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt’un katılımıyla MEB Şura Salonunda müzik ve şiir yarışmasının ödül töreni gerçekleşti. Yarışmada birinci olanların eserlerini icra etmelerinin ardından; “Nida Ateş Konseri” ve “MGÜ Türk Dünyası Müzik Topluluğu Konseri” gerçekleşti. İkinci gün gerçekleşen konserimizde Mamak Musiki Muallim Mektebinde Türk Dünyasından Âşıkların katılımıyla “Âşıklar Şöleni” gerçekleşti. Şölende; Prof. Almas Almatov (Kazakistan) Kunsulu Turipken (Kazakistan), Marat Sugirbay (Kazakistan), Katımolla Bergigayev (Kazakistan), Doç. Dr. Mübariz Aliyev (Azerbaycan), Reza Jahani (İran – Güney Azerbaycan), Zinattin Nurettinov (Özbekistan – Karakalpakistan) Âşık Selahaddin Dündar (Türkiye), Âşık Yakup Temeli (Türkiye), Âşık Behram Aktemur (Türkiye), Âşık Zafer Karabay (Türkiye), Âşık Veysel Yıldızer (Türkiye) sahne aldı.

Etkinliğimizin üçüncü gününde ise Müzik Yarışması Dereceye Giren Yarışmacıların Konserinin ardından Üniversitemizde MGÜ Türk Halk Müziği İcra Topluluğu, MGÜ Klasik Türk Müziği İcra Topluluğu, MGÜ Popüler Müzik Topluluğu “Dünya Sesi Âşık Veysel” konseri gerçekleştirdi. Büyük beğeni ve ilgiyle karşılanan konser sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Özden, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Zafer Kurtaslan ve Üniversitemiz Âşıklık Geleneği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gökhan Ekim kapanış konuşmaları yaparak sempozyumda emeği geçenlere teşekkür etti. Üç gün boyunca süren sempozyum etkinliklerimiz yoğun ilgiyle karşılandı.

Fotoğraf Galerisi