Anadolu âşıklık geleneğinin büyük temsilcilerinden olan ozanımız Âşık Veysel, vefatının 49. yılında hayatı, gün yüzüne çıkmamış anıları ve eserleriyle anıldı.
Üniversitemiz Âşıklık Geleneği ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlikte Türk Halk Müziğinin iki büyük değeri İhsan Öztürk ve Kubilay Dökmetaş konumuz oldu. Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Erol Parlak, “Cumhuriyetimizin ozanı, gönüllerin sultanı, büyük aşığımız Âşık Veysel’i bir nebze olsun daha iyi anlayabilmek için bu güzel etkinlikte bir araya gelmiş bulanmaktayız.” şeklinde konuştu. Rektörümüz Prof. Erol Parlak, âşıklık geleneğinin halk müziği olarak bildiğimiz ana kaynağın başında geldiğini belirterek Üniversitemiz bünyesinde âşıklık geleneğini anlamak, anlatmak ve bilimsel literatürünü oluşturmak, bunun üzerine gereken bilimsel ve sanatsal çalışmaları yapabilmek adına Âşıklık Geleneği ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünü kurduklarını ifade etti. Anadolu’nun âşıklar, ozanlar yurdu olduğunu ve çağlar öncesinden günümüze gelen çok kıymetli sözleri olduğunu ifade eden Rektörümüz, merkezimiz bünyesinde gerçekleştirilecek etkinliklerle büyük değerlerimizin aktarılmaya devam edeceğini söyledi. Rektör Parlak, Cumhuriyetimizin değerli ozanı Âşık Veysel’i anlamak ve aktarabilmek adına düzenlenen panel kapsamında Üniversitemize konuk olan panelistlere teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.
Panel ve müzik dinletisi ile Âşık Veysel’in günümüze ışık tutan eserleri konu edildi.
Etkinlik panel ve müzik dinletisi ile gerçekleşti. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Gökhan Ekim’in üslendiği panelde Türk Halk Müziğine büyük katkıları olan usta sanatçılar Sayın İhsan Öztürk ve Sayın Kubilay Dökmetaş Âşık Veysel Şatıroğlu’nun zorluklarla geçen hayatından gün yüzüne çıkmamış anılarını paylaştı. Panelde Âşık Veysel’in günümüze ışık tutan eserleri de konu edildi. Panelde ayrıca katılımcılara gramofonla Âşık Veysel’in plakları dinletilerek eserlerin hikâyelerinden söz edildi.
Âşık Veysel’i anma etkinliğini kapsamında düzenlenen panelin ardından müzik dinletisi gerçekleşti. Âşık Veysel’in eserlerinin söylendiği dinletiye üniversitemiz öğrencileri, akademik ve idari personeli yoğun ilgi gösterdi. Düzenlenen etkinlik, Rektörümüz Prof. Dr. Erol Parlak’ın panelistlere hediye ve çiçek takdimi ile sona erdi.
Çocuklukta görme yetisini kaybetmesine rağmen karanlıkta bir ışık olarak hafızalara kazınan eserler bırakan ünlü halk ozanımız Âşık Veysel Şatıroğlu’nu vefatının 49. yılında saygıyla anıyoruz.