Üniversitemiz Bünyesinde Yürütülen İlk TÜBİTAK Projesi Başarıyla Tamamlandı

Üniversitemiz bünyesinde yürütülen “Bağlama Teknesinin Akustik Analizleri” başlıklı ilk TÜBİTAK projesi başarıyla tamamlandı. Üniversitemiz Çalgı Teknolojileri Bölümü öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Filiz GÜRER YÜCEL ve Dr. Öğr. Üyesi Özay ÖNAL’ın katkılarıyla yürütülen proje, bağlama akustiği alanında yürütülen ilk TÜBİTAK Projesi oldu.

Müzikal akustik alanında başta yaylılar ve keman ailesi olmak üzere gitar, piyano gibi pek çok batılı enstrümanın akustik yapısı yaklaşık olarak 18.yy’dan beri bilim insanlarının ilgi odağı oldu. Yapılan bilimsel çalışmalarla enstrümanların akustik yapıları çözümlenmiş, saptanan problemler büyük oranda giderilmiş ve günümüzdeki ideal yapılarına çok önceden ulaşılmıştır. Kaliteyi arttırmaya yönelik yapılan detaylı araştırmalar ise günümüzde hala devam etmektedir. Ancak tarihi en az batı müziği enstrümanları kadar eskiye dayanan ve başta Anadolu olmak üzere çok geniş bir coğrafyada önemli bir kültür öğesi olarak varlığını sürdüren bağlama, henüz yolun daha çok başında yer alıyor.

Üniversitemizin bağlama akustiği alanında yürütülen ilk TÜBİTAK projesi olan “Bağlama Teknesinin Akustik Analizleri” başlıklı projede yapılan sayısal ve deneysel çalışmalar sayesinde hem bağlamanın doğal frekansları ve mod şekilleri tespit edilmiş hem de bağlamanın rezonatöründe oluşturulan geometrik değişikliklerin, bağlama sesinin yayılım ve yönelim özelliklerini nasıl etkilediği ilk defa ortaya konuldu. Çalışmada ayrıca, rezonatörleri farklı olan 5 bağlamanın her birine ait yayılım ve yönelim desenleri elde edildi.

Uluslararası literatür incelendiğinde, bağlama akustiği üzerine yazılmış bir makaleye şimdiye kadar rastlanılmadı. Projede uygulanan yöntemlerin ve elde edilen verilen, bu alanda çalışmak isteyen araştırmacılara yol göstermesi bekleniyor. Proje verilerinden türetilip yayına gönderilen makaleler de aynı alanda yayımlanacak olan ilk makaleler olma özelliği taşıyacak.

Fotoğraf Galerisi