Türk Dünyası Sanat Üniversiteleri Birliği
5. Toplantısı Üniversitemiz Rektörü ve Türk Dünyası Sanat Üniversiteleri Birliği Dönem Başkanı Prof. Dr. Sayın Erhan ÖZDEN’in Başkanlığında Çanakkale’de Düzenlendi.
Çanakkale,Türkiye
07 Kasım 2024
TÜRKSOY tarafından Türk coğrafyasında faaliyet gösteren sanat okulları arasında etkileşimi ve entegrasyonu sağlamak amacıyla oluşturulan Türk Dünyası Sanat Üniversiteleri Birliği rektörleri beşinci toplantısı, üniversitemiz Rektörü ve Türk Dünyası Sanat Üniversiteleri Birliği Dönem Başkanı Prof. Dr. Sayın Erhan ÖZDEN’in başkanlığında 07.11.2024 tarihinde Çanakkale’de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlendi. Toplantıya TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf ve Kazakistan T. Jürgenov Kazak Milli Sanat Akademisi, Kırgız Devlet Kültür ve Sanat Üniversitesi, Özbekistan Devlet Sanat ve Kültürü Enstitüsü, Özbekistan Yunus Recebi Adına Özbek Milli Müzik Üniversitesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi, İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörleri katıldı.
Toplantıda Türk Dünyası Sanat Üniversiteleri Birliği’nin kurumsal kimliği kapsamında misyon ve vizyonu belirlendi. Kurumsal kimliğin güçlendirilmesi için Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü grafik tasarımcısı Mustafa Söngün tarafından geliştirilen logo, oy birliği ile kabul edildi. Sanat ve kültürel birliktelik yoluyla Türk Dünyası dil birliğinin sağlanması konusunda, Türk Dünyası Sanat Üniversiteleri Birliği’nin önemine vurgu yapıldı.
Birliğin resmi web sitesi, sosyal medya hesapları ve tanıtım faaliyetleri üzerinden görünürlüğünün arttırılması; potansiyel iş birliklerinin arttırılması için Orhun Değişim Programı ve Erasmus+ KA171 Programları konusunda gerekli üyeliklerin tamamlanması ve iş birliklerinin sağlanması; ortak alfabe ve müzik dilinin açıklanacağı genişletilmiş bir müzik sözlüğü ve ansiklopedisi, 8 ortak ülkeyi temsil eden bir marş çalışması yapılması; üye ülkelerde bulunan öğrencilerin birbirinin kültürünü tanıması için gerekli adımların atılması; Türk Dünyası Sanat Üniversiteleri arasında akademik ve kültürel işbirliğinin güçlendirilmesi kapsamında ortak projeler, festivaller üzerinde çalışılması; Türk sanatının incelenmesi, tanıtılması, geleceğe taşınması amacıyla üye üniversitelerin bünyesinde Türk Dünyası Sanat Araştırmaları Merkezleri kurulması ve bu iş birliğinin etkin bir şekilde yürütülmesi için bir komisyon kurulması konularında mutabakata varıldı.
Kıbrıs Arkın Yaratıcı Sanatlar Üniversitesi’ nin birliğe üyeliği oy birliği ile kabul edildi. Moğolistan ve Türkmenistan’da yer alan sanat üniversitelerinin birliğe üyelik sürecinin başlatılması konusunda fikir birliği oluşturuldu. Toplantının sonunda tüm üyelere üyelik beratları takdim edildi.