Yabancı Uyruklu Çocuklar Türkçeyi Geleneksel Türk Müziği Çalgıları İle Öğrenecek

Müzik ve sanat alanının her yaştan birey tarafından ulaşılabilir olması için farklı birçok projeyi hayata geçiren Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, “ Geleneksel Türk Müziği Çalgılar Temalı Hikâye Kitapları” projesi ile yabancı uyruklu çocuklara, geleneksel çalgı aletlerimizi ve kültürümüzü tanıtacak.

Yunus Emre Enstitüsü ile Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğinde yürütülen “Geleneksel Türk Müziği Çalgılar Temalı Hikâye Kitapları” projesi ile Türkçe öğrenmek isteyen ve Türk kültürü alanında bilgi sahibi olmak isten çocuklar ve gençler, geleneksek çalgı aletlerimizi tanırken kültür ve sanatımıza dair önemli bilgileri öğrenecekler.

Proje Koordinatörü olarak, Üniversitemiz Dr. Öğr. Üyesi Gülbahar Urhan’ın yer aldığı çalışma kapsamında Çalgıların tanıtımı hikâyedeki kahramanların ağızından yaşadıkları farklı maceralarla aktarılacak.

Proje kapsamında atılacak adımları görüşmek üzere Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Eğitim Müdürü Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu, Uzman Melike Erdem İpek, Rektörümüz Prof. Erol Parlak’a ziyarette bulundu. Üniversitemiz Dr. Öğr. Üyesi Gülbahar Urhan ve Ülkü Arslan’ın yer aldığı toplantıda kültür ve sanatımızın dünyada tanınırlığının artması adına yapılacak yeni işbirlikleri de görüşüldü.

Yabancı uyruklu çocuklar Türk müziğini ve kültürünü tanıyacak

Ziyaret sonrası proje hakkında bilgiler paylaşan Gülbahar Urhan Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin en değerli misyonlarından birinin Türk müziğini dünyaya tanıtmak olduğunu belirterek ‘’Proje ile Türkçe öğrenmeyi isteyen, Türk kültürünü merak eden çocuklara ve gençlere kültürümüzü müzik ile sevdirmeyi, kitaplar aracılığıyla çalgılarımıza dikkat çekme amaçlıyoruz. Çocuklar çalgıları tanırken kültürümüze ait gelenekleri öğrenecekler.’’ İfadelerini kullandı.

Çalgıların tanıtımının hikâyelerde yer alan kahramanların yaşadığı maceralar üzerinde anlatıldığını aktaran Urhan, çalışma kapsamında ilk olarak Ben Çubuk Değilim, Zeynep ve Curası, Tanburi Leyla adlı kitapların çocuklarla buluşacağını belirterek “Eserlerde hikâyeyi oluşturan çalgılar, Geleneksel Türk Müziği çalgıları içinde az bilinen çalgılardan seçildi. Hikâyelerin dili A düzeyinde olacak.” şeklinde konuştu.